【特首選戰】田少:見過鬼怕黑 曾俊華暫是理想人選

特首梁振英昨首開腔回應財政司司長曾俊華辭職,稱預算案準備工作剛開始,狠批曾辭職對工作造成相當大程度影響。但自由黨榮譽主席田北俊今早在電台節目中表示,財政預算案一定要配合施政報告,此時應已做好大綱,相信署理財政司司長陳家強現時只需「填補小節」,又說以往此時候,北京應知曉財政預算案的大綱,故不可能現時只剛開始準備預算案工作,「唔係幾通,12月若仲係剛開始(準備工作),預算案無可能喺3月攞出嚟」。

他又說,過去4年梁振英的管治,可謂「見過鬼怕黑」,選擇下屆特首時,首要考慮是能令社會和諧,與泛民有溝通的人選,因為商界都著重和氣生財,「話知你hea下hea下或者點,總之你同立法會議員有計傾,同市民溝通多啲,令社會和諧啲……唔係想經濟更上一層樓,或者其他有啲咩大動作」,他說暫時看來,曾俊華是理想人選。

被問到會否加入其競選團隊,田北俊則笑言自己是「幫倒忙」。他說倘若助選,只會在幕後幫忙,不會擔任競選辦任何職位。


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票