【特首選戰】胡官指薯片叔抄政綱 批8.31框架下傾政改緣木求魚

【新增影片及內容】

特首參選人曾俊華今早公佈政綱,包括復辟教育署,提出重啟政改,但未有提到要以人大831框架為基礎。另一參選人胡國興表示,歡迎曾亦提出重啟政改,「但喺咩框架之下,係最重要嘅」,重申不擔心曾會搶去民主派票源,「最好就完全依照晒我啲政綱,嚟做佢嘅政綱,咁我就無任歡迎,係開心事,但如果佢只抄其型,不抄其神,就好唔妥……(政綱)同我一樣呢,我就當佢抄架啦,但唔係同我一樣呢,就快啲解釋清楚」。

胡又說不清楚曾的政綱沒有說明清楚復辟教育署和教育局有何改善之處,認為曾要盡快澄清,才能再作評論。

胡與會計界選委會面後表示,如要在8.31框架下就政改尋求共識,這是「緣木求魚」,難以實行,同時批評曾俊華沒有理會23條立法的反對聲音。

另外,胡早前提出就《基本法》第22條立法,以確保「港人治港」不受干預及保障「兩制」。他表示,不是看到有中央官員干擾香港政治,而是有人向他投訴有這樣的事。他認為如有人干擾港人治港,便有需要立法,又稱中央支持一國兩制,不存在矛盾。


易仰民攝

易仰民攝


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票