李詠希攝

李詠希攝

【特首選戰】真係瞓喺度都入閘!梁志祥唔睇奶媽政綱照撐

特首參選人葉劉淑儀早前指對手林鄭月娥「瞓喺度都入閘」,曾俊華就稱有選委未看政綱已表明傾向。民建議立法會議員梁志祥表示,4名特首候選人中,個人傾向支持林鄭月娥,因林鄭多年來施政清晰,做事不會拖泥帶水,「唔覺得佢會偏幫某啲派別……唔會太分派別做嘢」。早前林鄭提出「與民共議」理念不錯,對安老事務亦較熟悉。但強調民建聯會看候選人各方面的表現,中委會再作決定。

被問到林鄭至今仍未提出具體政綱,梁說,個人不會看完所有具體政綱,「佢(林鄭)依家做緊嘅嘢,佢都講得好清楚,係延續好嘅、梁振英嘅一啲政策,譬如房屋、助弱、環保」。

梁指,其他候選人亦是談論類似的事,不見有大分別,但胡國興卻稱要為基本法第22條立法,「咁佢就多咗啲嘢囉……但佢都話做23條喎」。他說,會著重看各候選人的施政作風。被問到目前以曾俊華民望最高,會否「轉呔」支持曾,梁表示,「(林鄭)仲未推政綱,推咗可能支持度有變化」。


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票