【特首選舉】奶媽同FB connected!被嘲無知 極速吸逾萬嬲勁過CY

【新增影片】

特首參選人林鄭月娥周一約下午6時,開通競選fb專頁,名為「林鄭辦公室」。至下午7時有逾1800個讚好專頁,惟其上載的「學FB」短片帖文,不足一小時已有逾3000個回應,當中有逾2700個均為「嬲嬲」。之後「嬲嬲」數量不斷增加,首3個post合計很快已逾1萬個「嬲嬲」。

林鄭首個發文上載短片,以「年輕人xfacebookx同行」為主題,顯示團隊指導她使用fb如上載圖片、「打卡」等功能,林鄭成功「打卡」後道「原來唔係好難」,有網民質疑短片是「盡顯自己有幾無知」。

特首梁振英宣佈不競逐連任後,被關注的程度大降,昨晚他亦有在FB出post,指自己農曆年去了泰國清萊度假6天,此post大半天亦只吸了逾600個「嬲嬲」。

【網民點睇】
馬樂樂:我想死呀,你做特首
Matthew Lee!我係特登吸嚟嬲嘅!
Lion Leung:太假了
Yeung Lai Kei:退休啦,為下香港好
Sang Yeung:出條Post嘢都要幾個人教嘅片,點解每次都係盡顯自己有幾無知?
Yiu Sing Lee:FB都要人教,自己摸都得啦,你認唔認係堅尼地呀


林鄭月娥fb影片截圖

林鄭月娥fb影片截圖


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票