夏家朗攝

夏家朗攝

【特首選戰】被批只懂財金 薯片叔自誇出問題前用政治手段處理好

港區人大代表羅范椒芬指特首參選人曾俊華是「好人」,但只一直處理金融工作,經歷不及對手林鄭月娥全面,又讚林鄭處理鉛水事件等做得好。曾俊華今午在公佈政綱後與傳媒會面,反駁有關財金經驗豐富但缺乏政治、與北京商討的經驗等評價。

曾俊華表示,自己做事的手法不是在處理危機後出來公佈天下,而是早在問題出現前,以政治手段處理好,讓人不覺得出現危機,「有好多人覺得做財金係冇政治,你信唔信?好多人覺得做財金係唔使同北京deal,我哋好多『乜connect、物connect』,嗰啲係乜嘢嚟呢?」記者聞言後大笑,曾俊華說:「我係講緊呢啲connect,唔係嗰啲connect,我諗你哋係諗歪咗一啲。」

他又指,如人民幣國際化、「要同北京好多聯繫」,強調自己與北京很多部委有聯絡,「唔係做財金就冇政治經驗,有可能係我做嘢嘅手法,令人覺得以為我唔使點做,唔係真嘅」。

他在政綱中提出重組政策局,令財政司司長管轄的局增多,權力獲增加,他指其實心中已有財政司司長人選,但不能透露。


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票