【特首選戰】薯片叔爆seed寸奶媽:唔重啟政改因衰咗一次 點解要衰多次?

【新增短片】

教協特首選舉論壇上,問到3名候選人有關政改,林鄭月娥未有承諾會重啟政改,只說未有一人一票投票選特首前,要先創造有利條件,僅指若上任特首,任內會創造這個環境及條件,在互諒互讓下處理政改。

隨後曾俊華回答時,指自己若上任,會從速重啟政改,因這是香港市民的期望,更「爆seed」直斥林鄭,「我知道點解Carrie點解唔會重啟政改,因為都衰咗一次,點解又要再衰多一次呢?」,台下即掌聲如雷。

曾俊華其後繼續追擊林鄭,「我知道佢話深有感受,當然啦,連佔中都爆埋出嚟,呢個係非常嚴重嘅事情,所以我會重啟政改,無前設方向,全面諮詢香港市民」,台下再次報以熱烈掌聲。他承諾會將市民意見如實傳遞給中央,指這是香港期望,「香港市民想要普選,就係咁簡單」,他指普選可令下一屆特首更有公信力,對以後施政很有幫助,會努力爭取,又指政改有好大靈活性,相信可得到普選。

胡國興則指,「我就係法官,我最依照基本法,『831』三個字冇寫落基本法」,認為《基本法》並無人大8.31框架,重啟政改不用提及8.31,並即席讀出基本法第45條。


許頌明攝

許頌明攝

何柏佳攝

何柏佳攝


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票