藝術家黃宇軒去年在ICC創作2047年「倒數機」提醒港人關注香港2047問題。

藝術家黃宇軒去年在ICC創作2047年「倒數機」提醒港人關注香港2047問題。

藝術家籲港人3.26早上齊直播 展示「沒有票的香港」

今年3月26日,你會在做甚麼?藝術家黃宇軒去年在ICC創作2047年「倒數機」提醒港人關注香港2047問題,黃與其打氣小隊發起「直播機 沒有票的香港」藝術計劃,呼籲全港沒有選票的市民,在特首選舉當天早上,直播眼前的景象,反映票站外「另一個香港」。

記者:李詠希

黃宇軒說,佔領運動發生30個月後,3月26日香港將產生新一屆特首,但以全港約380萬選民計算,有99.97%的選民無份投票,只由1,194名無資格代表市民的選委選出特首。他冀透過「直播機」抗議小圈子選舉,「當0.03%嘅選委投緊票嗰陣,香港仲有99.7%嘅人係做緊其他嘢,一係開電視睇(投票現場)直播,一係做啲同選舉完全冇關嘅事,可能食緊早餐」。

黃稱,市民可於特首選舉當天早上的9至11時、即投票時間,在facebook直播,片長不限,再公開帖文及加上hashtag「#1194only」,他和另外數名朋友會即時剪輯有關片段,製成短片創作,經傳媒轉播。他建議參與者使用直播,避免預先錄製,「今次時間性比較重要,想睇當選委投緊票,同一時間,大家做緊咩」。他又說,直播內容不限,如有人替某特首候選人拉票亦會照播,「反正只係你眼前嘅事」。

黃說,希望參與人數至少多過選委數目,但承認非常困難,「呢件事好乏力,就算有啲人嗰朝呼籲市民去示威,市民都未必去,所以想搵件易做啲嘅事」。他又表示,自佔中後,外國傳媒對香港的關注減少,期望透過今次計劃,讓更多外國朋友知道香港仍未有真普選。


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票