【特首選戰】胡官總結批兩司長互相交波 自評表現不錯會接受結果

候選人胡國興總結發言時批評,現屆政府官員無心落實全民退休保障,批評林鄭最叻假詢諮,即使邀請了港大教授周永新做退保研究,但最終又以曾俊華的政府長遠財政預測而放棄全民退保,形容兩個人「互相交波,交交吓波,連個波都唔見咗」,認為全民退保與橫洲發展一樣「死得不明不白」。他指計過數政府只須在起動時撥出1,000億元加上其他配套已經足夠,「1,000億好似好多,但喺財爺手指罅都流咗去啦!」他批評政府投資基建已走樣,故「香港根本唔係無錢,係在位嘅人無心!」

對於自己的表現,胡國興稱「留番畀你哋評論」,又指自己不是最好,但表現不錯,「今日幾好,大家都有拳來腳往,幾好。」形容另外兩位在問題上你推我讓,他又指自己「梗係唔係陪跑,係明正言順跑緊。」,認為自己有80%信心贏出,屆時會接受結果,「每個人贏就贏,輸就輸。」



政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票