【特首選戰】寸曾俊華只講願景 梁特:同講恭喜發財一樣講咗又點

特首梁振英早上離港前往出席博鰲亞洲論壇前,在機場再度開腔「暗踩」特首候選人曾俊華的房屋政綱只講願景,欠缺政策扶持,更揶揄「我相信同我哋每年一度過農曆年講『恭喜發財』一樣,講咗之後又點呢?係咪講得多就得於袋裡面有多啲錢?」

梁振英稱根據他的經驗,所有人都可以提出良好願景,例如「個個人都住得好,有可以負擔、比較好嘅居住環境」,但這些只是願景,特首應要提出理念、政策、時間表和具體措施去落實,「咁你定政策一定要有時間表吖嘛!如果你無時間表嘅話呢,根本講咗等於無講,然後要有具體措施,啲地喺邊度嚟?使得可以有60%人住公營房屋?所以呢度至少有4個層次」。

他稱最後一個層次就要視乎特首本身的執行力,「如果候選人喺房屋問題上淨係停留喺一個『最高境界』、停留喺呢個願景層次,我相信同我哋每年一度過農曆年講恭喜發財一樣,講咗之後又點呢?係咪講得多就得於袋裡面有多啲錢?」梁特又指,選委應看重特首候選人「邊個真係交到功課。」


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票