莊偉忠fb截圖。

莊偉忠fb截圖。

【特首選戰】莊偉忠稱成功取決於親和力及說服力 譏「關公愛將你明唔明」

康宏行政總裁莊偉忠早前曾在facebook,上載特首參選人曾俊華眾籌計劃網站展示的徽章「廉潔」,今日亦有在曾俊華落區巡遊時現身,惟未有接受傳媒訪問。莊偉忠其後上載現場巡遊拍攝的照片,撰文「幾經艱苦,走入核心嘅外圍,距離目標十步之遙,同薯片哥哥緣慳一面,但我已經好滿足」,強調無論做人或做生意或從政,成功關鍵除了不屈不撓的意志及不到黃河心不死的鬥志,「能力高低並非太重要,而係取決於充份下放權力、親和力同埋說服人嘅本事」,表示自己身體力行了幾十年,「效果幾好,我好滿意」,並指「關公愛將,你究竟明唔明白?」似在暗諷另一位經常釀成公關災難的候選人。

內文提到現場未談得上萬人空巷,「但熱情嘅市民逼到沙甸魚咁樣樣,大喊『阿Sir』,旁邊和應『加油』,此上彼落,身處其中,我好滿足」。


政綱睇真啲候選人冷知識小測點解佢有票